Organizacija programa na županijskoj razini

Organizacija programa na županijskoj razini

Zavod za javno zdravstvo Zadar šalje pozivno pismo svim osobama (muškarcima i ženama) u dobi 50-74 godina na kućnu adresu s prebivalištem u Zadarskoj županiji. Prema pravilima probira, prvo se pozivaju osobe najstarije, zatim najmlađe i na kraju ciklusa srednje dobne skupine. Populacijsku bazu čini baza podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nadopunjena ažuriranim popisom iz Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se osiguralo pozivanje i neosiguranih osoba.

 

Što napraviti kada dobijete pozivno pismo na kućnu adresu?

Pozivno pismo sadrži povratnu kovertu za odgovor prema zavodima za javno zdravstvo i edukativnu brošuru o raku debelog crijeva te mogućnostima sprječavanja pomoću otkrivanja adenomatoznih polipa i njihovog uklanjanja.

  1. Osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu dobiti će kuvertu s test-kartonima nakon 2 godine od prošlog pregleda (nije potrebno potpisivati suglasnost).
  2. Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja neće više biti pozivane (pod nadzorom su svog liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa).
  3. Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti u za to priloženoj koverti, te će im biti dostavljen testni komplet ili nas mogu kontaktirati telefonom na besplatni telefon 0800-200-183.

U pismu se nalazi jednostavna uputa sa slikovnim prikazom o pripremi i načinu testiranja (slika 1.), tri sanitarna predloška za testiranje (slika 2), tri testa kartona za testiranje oku skrivene krvi u stolici (slika 3.), kartonski štapići, plastična zip vrećica za spremanje testova (slika 4.) i anketni upitnik (slika 5.).

Slika 1. Upute za testiranje                                                             Slika 2 .Sanitarni predložak za testiranje

 

Slika 3. Testovi                                           Slika 4. Materijali za testiranje    

 

Ispitanici test otvaraju isključivo s označene (prednje) strane (slika 3.), na kojoj obavezno moraju upisati svoje ime i prezime i datum uzimanja uzorka. Hemognost test karton prije zatvaranja poklopca i ulaganja u plastičnu vrećicu obavezno ostaviti da se osuši 15 minuta na zraku. Stražnja strana testa rezervirana je isključivo za drugu fazu tj. laboratorijsko ispitivanje pri kojoj se utvrđuje postojanje tragova krvi u stolici.

Tijekom tri uzastopna dana sakupljaju se uzorci stolice na priloženim kartonskim testovima prema uputi. Testove i ispunjeni anketni upitnik (slika 5.) potrebno je nakon završenog testiranja poslati u Zavod na očitanje unutar 7 dana od sakupljanja prvog uzorka.

 

Slika 5. Anketni upitnik

 

Upute za korisnike prije sakupljanja uzoraka stolice

Prema novim smjernicama za provedbu probira, preporuka je da se za probir gvajakovim testom ne provode ograničenja u prehrani, ni lijekovima, osim što se preporuča smanjiti uzimanje vitamina C prije testiranja i tijekom samog testiranja jer bi moglo doći do lažno pozitivnog nalaza.

Preporuča se odgoditi testiranje ako krvarite iz hemoroida ili mokraćovoda ili imate proljev ili menstruaciju.


Što u slučaju pozitivnog nalaza hemokult testa?

Osobe koje imaju pozitivan nalaz na nevidljivo krvarenje, kontaktirati će djelatnici  Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kao i njihove liječnike opće/obiteljske medicine i dogovoriti termin za kolonoskopski pregled u Općoj bolnici Zadar.

Osobama koje idu na kolonoskopiju šalje se na kućnu adresu pismena obavijest o pozitivnom nalazu, terminu kolonoskopije, uputama za čišćenje crijeva i kupovnicama.

Ispitanici se moraju javiti svom liječniku opće/obiteljske medicine koji će mu izdati uputnicu za koagulogram. Liječnik opće/obiteljeske medicine pripremiti će osobu s pozitivnim testom na pregled i dati dodatne upute ako osoba boluje od neke bolesti, kao što su osobe koje npr. imaju šećernu bolest koju liječe inzulinom, uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansi) i dr.

Osobe s negativnim nalazom testa stolice na skrivenu krv se ne kontaktiraju ali im se izdaje nalaz na zahtjev.


Što je kolonoskopski pregled i kako se pripremiti?

Kolonoskopija je pregled endoskopom pri čemu se savitljivim instrumentom, kolonoskopom, može najbolje pregledati cijelo debelo crijevo. Ako se kolonoskopom otkrije polipozna promjena ili postojanje druge sumnjive tvorbe, kroz endoskop se uzima komadić tkiva za daljnju analizu, a moguće je polip ukloniti.

Prije samog pregleda potrebno je dobro pripremiti se za pregled, adekvatnom prehranom i načinom čišćenja crijeva. Za kvalitetnu pretragu cijevo mora biti potpuno čisto.


Osobe s povećanim rizikom za razvoj raka deblog crijeva moraju se držati posebnih pravila tj. početak probira u ranijoj dobi ili češći interval probira.

Osobe koje su podvrgnute testiranju na nevidljivo krvarenje treba upozoriti da negativan nalaz ne znači potpunu sigurnost da ne boluju od polipa ili raka debelog crijeva.

 

Besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo: 0800-200-183

 

ODAZOVITE SE TESTIRANJU JER RANO OTKRIVANJE SPAŠAVA ŽIVOT!

 

 

Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ.
spec. javnog zdravstva
Zavod za javno zdravstvo Zadar

Koordinatorica Nacionalnog programa za Zadarsku županiju