O Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je svim osobama u dobi od 50 do 74 godina, a uključuje testiranje na tragove krvi u stolici koje se ne opaža okom (okultno krvarenje) i u slučaju pozitivnog nalaza kolonoskopiju. 

Program  je donesen na sjednici Vlade Republike Hrvatske 4. listopada 2007. godine. Na razini županija program se provodi putem županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba u koordinaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nadzorom Ministarstva zdravstva.

U Zadarskoj županiji provedba programa započela je u siječnju 2008. godine. 

Što učiniti kada dobijete poziv na kućnu adresu?

Rak debelog crijeva drugi je najčešći oblika raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke) u Republici Hrvatskoj i Zadarskoj županiji te je jedan od vodećih uzroka smrti od raka. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske 15% muškaraca i 13% žena oboljelo je od raka debelog crijeva među ukupno oboljelima od raka.

Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi.

Brošura o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva (566,50 KB)

Odazovite se ovom pozivu jer se radi o jednostavnoj metodi testiranja, kojom se utvrđuje postojanje krvi u stolici nevidljivoj okom, što može biti prvi znak raka, zatim polipa kao predstadija raka ili niza drugih bolesti debelog crijeva.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća u provedbi testiranja ili popunjavanja upitnika javite se na besplatni info telefon 0800 200 183 pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar  ili dođite u Službu za javno zdravstvo na 2. katu Zavoda za javno zdravstvo Zadar (soba br. 15).

O svakom pozitivnom testu, kao i terminu kolonoskopskog pregleda, koordinator programa iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar pismenim putem obavještava izabranog liječnika. Osobe čiji je test neispravan obavještavaju se o nalazu testiranja te ih se motivira za ponovo testiranje. U Općoj bolnici Zadar dogovaraju se termini pregleda za pozitivne osobe i obavljaju kolonoskopije.

Ciljevi programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva:

  • smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15% (nakon 10-13 godina provedbe uz ciklus pozivanja svake dvije godine)
  • otkriti rak u ranijem stadiju bolesti te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih
  • postići obuhvat od 65% pozvanih na testiranje. Zadovoljavajući odaziv bi bio 45% od pozvanih osoba.

Za dodatne informacije posjetite internet stranice:

Ministarstva zdravlja
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje 

Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja
raka debelog crijeva za Zadarsku županiju: 

Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ.
spec. javnog zdravstva
T: +385 (0)23 300 835
F: +385 (0)23 300 835
E: ana.petric@zjz.t-com.hr