NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA - POČETAK IV. CIKLUSA I NOVOSTI

NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA - POČETAK IV. CIKLUSA I NOVOSTI

U studenom 2018. godine započeo je IV. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji će trajati od 2019. do 2020. godine.

Pozivaju se osobe oba spola u dobi 50-74 godina rođene 1945-1969., a prvo će biti pozivani rođeni 1966., zatim 1963.-1965. godine.

Novost u ovom ciklusu je da osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu (2016-2018), molimo da zanemare prvi poziv, jer će neovisno o tome pošalju li natrag odgovor na njega da žele obaviti ovaj pregled, dobiti kuvertu s test-kartonima za nanošenje uzorka stolice točno nakon 2 godine od prošlog pregleda.

Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja (polip određenih karakteristika ili rak), neće više biti pozivane.

No, iz istog razloga zbog unaprijed tiskanih poziva, osobe rođene 1963-1965. godine molimo da zanemare poziv jer su u daljoj nadležnosti svog liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa, a u priloženoj kuverti pošaljite zaokružen odgovor o razlogu nesudjelovanja.

Svi ostali dobiti će na kućni adresu kuvertu s pozivnim pismom i edukativnu brošuru. Ukoliko se žele testirati potpisati će se na za to predviđeno mjesto i odgovor vratiti u koverti s plaćenim odgovor na Zavod za javno zdravstvo Zadar ili nas mogu kontaktirati na besplatni telefon, te će im biti dostavljen komplet za testiranje na kućnu adresu.

Ovaj program probira je namijenjen osobama koje nemaju znakova (simptoma) bolesti.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje o ovom programu a navedenih ste godišta, nazovite besplatni broj telefona Zavoda za javno zdravstvo Zadar 0800 200 183 (ponedjeljak-petak; 07 - 15 sati).

NPP KOLON IV. CIKLUS