Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva - novosti

Od lipnja do studenog 2020. godine nastavlja se pozivanje osoba u sklopu IV. ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Pozivna pisma za sudjelovanje dobit će osobe rođene 1953. - 1957. godine.

Do sad su pozvane osobe rođene 1945. - 1952. godine i osobe rođene 1958. - 1969. godine. 

Osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu dobiti će kuvertu s test-kartonima nakon 2 godine od prošlog pregleda (nije potrebno potpisivati suglasnost).

Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja neće više biti pozivane (pod nadzorom su svog liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa).

Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti u za to priloženoj koverti, te će im biti dostavljen testni komplet ili nas mogu kontaktirati telefonom.

Osobe koje budu imale pozitivan nalaz na nevidljivo krvarenje u stolici biti će obaviještene o rezultatu testa te će im se u suradnji s njihovim liječnikom opće/obiteljske medicine dogovoriti kolonoskopski pregled.

 Za sve informacije vezano za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete nazvati besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo Zadar radnim danom od 07 do 15 sati:

0800-200-183

Odazovite se pozivu jer rano otkrivanje raka spašava život!

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske

Zavod za javno zdravstvo Zadar

Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja
raka debelog crijeva za Zadarsku županiju
Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva