Obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 2016. -

Obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 

Sukladno Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe droga za 2012.-2017. godinu i Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga za 2015.-2017. godinu, svake se godine 26. lipnja obilježava kao „Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama“.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1987. proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći time upozoriti globalnu svjetsku javnost na rastući problem zlouporabe droga u društvu i potrebu uključivanja svih aktera, kako na globalnoj, tako i na nacionalnoj razini, za djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – Međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

Ovisnost o psihoaktivnim drogama je usko povezana s drugim društvenim problemima kao što su siromaštvo, nezaposlenost, prostitucija, delikvencija, kriminalitet i beskućništvo. Veliki su problem i zdravstveni rizici koji su veći u populaciji ovisnika, poput zaraznih bolesti (HIV, hepatitis B i C,  spolno prenosive bolesti) i smrtnosti, koja je u populaciji ovisnika znatno veća nego u općoj populaciji iste dobi.

Tim povodom  Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar planira prikazivanje edukativne kazališne predstave „Lucijina priča“ koja na edukativan i duhovit način pristupa pitanjima prevencije, zlouporabe droga i opojnih sredstava, vršnjačkog nasilja, odgovornog spolnog ponašanja te općenito brige za vlastito zdravlje. Predstavu, nastalu u suradnji udruge „Hepatos“ i Ri Teatra, napisao je Branko Ružić, a režirao Marko Dorčić.

Predstava će se prikazati 02. lipnja 2016. godine u 19:30 sati na Trgu pet bunara*, kada nam je glumačka ekipa dala termin, a također smo nastojali organizirati prikazivanje predstave za vrijeme trajanja školske godine kako bi se na originalan i kreativan način informiralo mlade o zdravstvenim, psihološkim i socijalnim rizičnim ponašanjima u mlađoj populaciji. Cilj predstave je promocija zdravih stilova života, aktivnosti i ponašanja usmjerenih ka zdravlju i jačanju zaštitnih faktora, kao i destigmatizacija oboljelih od navedenih bolesti, što ujedno predstavlja temelj za izgradnju zdravog, odgovornog i sretnog mladog čovjeka.

* U slučaju kiše, predstava će se održati u City Galeriji u istom vremenu.